SKAGEN BUNKERMUSEUM

Historie

Skagen var hjemsted for alle tre værn af det tyske militær, og toppen af Danmark fik sin del af bunkere. Marinen havde et spærrebatteri, der som det nordligste led i en kæde af batterier, der inkluderede Hals, Aså, Sæby, Frederikshavn og Ålbæk, var beregnet på at afvise landgangsforsøg og en mulig afsnøring af Nordjylland (og dermed forsyningslinierne til Norge).

Batteriet omfattede fire 12 cm kanoner hentet fra "Kvintus" ( en tidligere Minekran) og fra 1944 yderligere fire kanoner fra Masnedøfortet af samme type på åbne briske som alarmbatteri.

Luftvåbnet havde i området den nordligste radarstation (Würzburg Riese) i Kammhuber-kæden, benævnt "Schakal", og hæren byggede optimistisk et infanteristøttepunkt yderst på Grenen - et yderst vanskeligt terræn at vedligeholde bygninger i (hvad enhver Skagbo sikkert kunne have fortalt dem, og eller kunne de jo have kastet et blik på den tilsandede kirke). En stor del af disse bunkere er i dag forsvundet under sandet og/eller vandret i havet.

Endvidere havde tyskerne Stützpunkt Hafen ved Skagen havn med tre ständige bunkere og et antal ringstillinger.

Og endelig var der syd for Skagen by en modstandslinie med en pansergrav, der gik halvvejs over landtangen, kaldet Leebstellung med adskillige bunkere. Skagen og Grenen er i dag meget populære badesteder, så der er altid masser af mennesker på, i og omkring bunkerne, i hvert fald dem, der ligger på stranden. En bunkertur her er nok mere en natur-tur, for området er pragtfuldt.

Til gengæld byder Skagensområdet på mulige bunkeroverraskelser. Ved en registrering i 1990 fandt registratorerne kun 159 bunkere ud af 313 mulige i de ovenfor nævnte fire stillinger. En del af de ikke fundne bunkere er formodentlig fjernet efter krigen, men det kan blive dig, der opdager en ikke-registreret bunker.


Skagen Bunker Museum - Logo

Skagen Bunkermuseum


Programmeret og hosted af nordicweb